Haber

Nijer’de hareketlilik! Cunta hava sahasını askeri müdahaleye kapattı

ECOWAS’ın 30 Temmuz’da Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum’un serbest bırakılması ve göreve dönmesi için askeri cuntaya verdiği 7 günlük süre yerel saatle 00.00’da sona erdi. ECOWAS, bu süre içinde taleplerinin karşılanmaması durumunda askeri müdahale dahil her seçeneği değerlendireceklerini ancak tam tersine süre dolduğundan askeri operasyon başlatmadığını bildirdi.

NİJER HAVAALANI KAPALI

Askeri cunta Ulusal Vatanı Koruma Kurulu (CNSP) tarafından, sürenin bitimine birkaç saat kala yapılan açıklamada, Nijer havalimanının olası bir saldırıya karşı bir sonraki duyuruya kadar kapatıldığı duyuruldu. Açıklamada, yabancı bir ülkenin ECOWAS iş birliğiyle Nijer’de operasyon hazırlığı yaptığı iddia edilirken, ECOWAS’ın şimdiden 2 Orta Afrika ülkesine asker konuşlandırdığı kaydedildi.

“BİRLİKLERİMİZİN GÜCÜNÜ ARTIRMAYA İHTİYACIMIZ VAR”

American Wall Street Journal, ECOWAS’ın askeri bir operasyon için daha fazla zamana ihtiyacı olduğunu yazdı. Haberde, ECOWAS ülkelerinden birinde görev yapan üst düzey bir askeri yetkilinin, “Şimdilik böyle bir askeri operasyona katılmadan önce birliklerimizin gücünü artırmamız gerekiyor. Herhangi bir askeri operasyonun başarısı iyi hazırlığa bağlıdır.” ifadesi yer aldı.

ULUSLARARASI KURUMLARDAN DESTEK ARAYACAK

Askeri yetkiliye göre, ECOWAS’ın askeri müdahaleye hazırlanmak için daha fazla zamana ihtiyacı var, ancak bu süreçte ECOWAS, ekonomik yaptırımlar yoluyla Nijer’e baskı yapmaya devam edecek ve daha geniş bir ticaret ambargosu için uluslararası kurumlardan destek arayacak.

SÜRE 1 HAFTA UZAYABİLİR

Konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapmayan ECOWAS’ın cuntaya verdiği süre sınırını bir hafta daha uzatacağı tahmin ediliyor.

NE OLDU?

Nijer’de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz’da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayına bağlı unsurlar tarafından gözaltına alındı ​​ve o akşam ordu, yönetimi ele geçirdiğini duyurdu. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane (Omar) Tchiani, 28 Temmuz’da Ulusal Vatanı Koruma Kurulu (CNSP) olarak adlandırılan cuntanın liderliğini üstlendi ve geçiş hükümetinin başına geçti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu